Welke maat kinderfiets?

Een van de eerste activiteiten die een kind leert, is fietsen, maar om dat leerproces een stuk gemakkelijker te maken, is het vinden van een fiets die de perfecte maat heeft en bij het kind past, uiterst belangrijk.

Hoe groot zijn de wielen van kinderfietsen?

In tegenstelling tot fietsen voor volwassenen, waarvan de grootte is gebaseerd op het frame van de fiets, wordt de grootte van kinderfietsen bepaald op basis van de grootte van de wielen. De diameter van de wielen speelt de belangrijkste rol als het gaat om kinderfietsen en wielen moeten niet te groot of te klein zijn, omdat het dan erg moeilijk wordt voor het kind om het evenwicht en de controle te bewaren bij het rijden op de fiets.

Meet de lengte van het kind

De meest eenvoudige manier om de perfecte maat voor een kinderfiets te bepalen is de lengte van het kind te meten. Dat zal u een ruwe schatting geven van hoe groot de fiets moet zijn. Maar als u het kind niet heeft opgemeten en toch een fiets voor hem of haar wilt kopen, dan kan de lengte gemakkelijk in de fietsenwinkel worden bepaald. Ga eens langs in een fietsenzaak in uw woonplaats, waar de meeste fietsexperts u graag helpen bij het vinden van de perfecte fiets voor uw kind.

Een goede fietsmaat

Een heel eenvoudige manier om de juiste fiets te kiezen is het kind de fiets te laten uitproberen. Aan de houding van het kind kunt u zien of de fiets al dan niet te groot of te klein is voor het kind, of dat hij juist perfect is. Een goede maat fiets zou betekenen dat het kind in staat is om over de dwarsstang te staan. Het kind moet ook met zijn voeten de grond kunnen raken wanneer hij op de fiets zit, en wat de houding betreft, moet het gestrekte armen hebben en zijn rug lichtjes voorovergebogen wanneer het stuur vastgehouden wordt.

Als het gebeurt dat een kind tussen twee maten inzit, kunnen fietsenwinkels en deskundigen adviseren dat de grotere maat de betere keuze is, omdat ze zullen groeien en de fiets zou de prefect grootte, in tegenstelling tot het kopen van de kleinere maat die alleen maar betekent dat ze het sneller zullen ontgroeien.

Omafietsen, jongensfiets en een meisjesfiets

Wat kinderfietsen betreft, is er geen groot verschil tussen een jongensfiets en een meisjesfiets. Wat belangrijk is, is dat de maat van de fiets of omafiets past bij de lengte en het lichaamstype. Elke fietsenwinkel heeft verschillende grafieken en hoe ze de juiste fietsmaat bepalen, maar de onderstaande tabel moet u een idee geven van hoe de lengte van kinderen zich verhoudt tot fietsmaten.

HoogteWielmaat
85cm – 100cm30cm
95cm – 110cm36cm
110cm – 120cm41cm
120cm – 135cm51cm
135cm – 145cm61cm
145+cm66cm

Kopen van fietsen

Een vaak gestelde vraag door ouders als het gaat om het kopen van fietsen voor hun kinderen is of ze al dan niet stabilisatoren op hun kinderfiets moeten monteren. Stabilisatoren zijn een goede manier voor kinderen om het vertrouwen en de veiligheid te krijgen die ze nodig hebben bij het leren van fietsen. Stabilisatoren zijn handig voor jonge kinderen, maar naarmate de kinderen groeien en grotere fietsen nodig hebben, moeten ze geleidelijk worden aangemoedigd om zonder de stabilisatoren op de fiets te rijden om vertrouwen en evenwicht te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *