Geen categorie

Waarom kinderen buiten moeten spelen

spelen

Buitenspelen. We zien het onze kinderen graag doen. En met goede redenen, blijkt uit vele onderzoeken. Buitenspelen is namelijk ontzettend gezond. In deze blog geven wij het woord aan Van Ee Speel. Zij zijn specialist in het ontwikkelen van speelattributen. Ze vertellen je graag waarom buitenspelen zo belangrijk is voor jouw kind. En: wanneer zoek jij met jouw kroost weer eens een speeltuin op?

Bekijk ook:

Speeltoestellen schoolpein

Natuurlijk spelen

Reden 1: een betere motoriek

Lekker klauteren over speeltoestellen. Heen en weer zwaaien op de schommel. Het zal je vast niet verbazen dat buitenspelen bijdraagt aan de ontwikkeling van de motoriek. Bij het spelen passen kinderen namelijk allerlei handelingen toe, waarmee ze hun behendigheid en spieren trainen. Daarnaast draagt buiten spelen ook bij aan hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen. Ofwel: de motoriek wordt getraind.

Reden 2: een betere weerstand

Misschien herken je het wel. Wanneer je lange tijd thuis zit, word je lamlendig. Je bent vaak vatbaarder voor verkoudheden en voelt je sneller minder fit. Ook dat kun je met buitenspelen tegengaan. Door lekker in de buitenlucht te ravotten, neem je veel meer vitamine D op. Dit is essentieel voor kinderen onder de vier jaar. Door buiten te spelen bouwen ze weerstand op. Ofwel: ze zijn minder snel verkouden, hebben sterke botten en een beter gebit.

Reden 3: sociale contacten

Hierboven hebben het vooral gehad over de fysieke voordelen van buitenspelen. Er zijn ook mentale voordelen aan deze manier van spelen te verbinden. Zo leren kinderen, die relatief vaak buitenspelen, makkelijker sociale contacten leggen. Ofwel: ze maken vriendjes. Door deze interacties leren ze met anderen omgaan. Ofwel: samen spelen, rekening met elkaar houden, spullen delen en op de beurt wachten. Ook leer je jouw kind zelf keuzes maken. Er is immers minder controle. En dat komt zijn of haar zelfvertrouwen ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *