Geen categorie

Ik hoor niet meer zo veel

Er wordt bij een hoortoestel vaak gedacht aan ouderdom. Integendeel. Steeds meer jongeren ervaren het gebruik van een hoortoestel. Het komt regelmatig voor. Jij, je opa, je oma, of misschien wel je eigen moeder of vader moet een gehoorapparaat. Veel mensen weten heel weinig over deze kleine apparaatjes, maar heel veel ouderen en steeds meer jongeren in Nederland dragen hem. En soms zie je het zelfs niet! Tegenwoordig zijn er alle soorten en maten beschikbaar. In deze blog leg ik uit waar een gehoorapparaat zo goed in is, hoe het werkt en vertel ik je dat er genoeg verschillende soorten zijn. Welke past het best bij jou?

Wat doet zo’n apparaatje nou eigenlijk?

Een hoortoestel, beter bekend als gehoorapparaat, is een klein elektronisch apparaat waarmee slechthorenden beter geluid kunnen waarnemen. In sommige gevallen kan het apparaatje zelfs spraakafzien (liplezen) ondersteunen.

In een gehoorapparaat zit een microfoon, versterker, luidspreken en een computerchip. Deze chip zorgt ervoor dat het geluid wordt omgezet in een digitaal signaal. De chip zorgt er ook voor dat je niet continu hard geluid in je oren krijgt maar ook zachte golven worden opgevangen. Bij een modern digitaal hoortoestel is het zelfs mogelijk om zelf een luisterprogramma in te stellen zodat bij een concert, de geluiden worden versterkt en bij een rustige kamer ze worden onderdrukt.

Soorten en maten

Er zijn wel duizend verschillende soorten en maten en zelfs kleuren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je degene uitkiest met de mooiste kleur, maar ook echt gaat kijken welke het best bij jou past. Wil je er juist een die gemaakt is voor een iPhone, of online aanpasbaar is, of met een vergoeding, oplaadbaar of zie je het liever niet zitten en kies je voor een onzichtbare. Het kan allemaal.

De hulp

En waar is dit kleine apparaatje nou zo goed in? Een gehoorapparaat laat je natuurlijk beter horen. Dat is logisch. Maar wat veel mensen niet weten is dat het apparaatje je veel meer bewust laat worden in situaties, waar mensen zonder apparaat onbewust dingen horen.

Je vraagt je natuurlijk ook af, welke is dan het beste? Het is niet direct te zeggen welk hoortoestel het beste is. Je bepaalt natuurlijk zelf de comfort en de gebruiksvriendelijkheid. Je kunt wel alle specificaties af gaan, waar van jij denkt dat je die nodig zult hebben. Zo kom je ook gelijk de prijs te weten en weet je ook meteen welke het meest comfortabel voor jou is. Het is handig om dat eerst even op een rijtje te zetten.